De kip en het ei

Wij hebben enkele jaren geleden een nieuwe kippenstal gebouwd voor 25000 vrije uitloop kippen, voor de vrije uitloop hebben ze 10 hectare grasland ter beschikking.

Het inpakken van eieren gaat volledig automatisch met de MOBA inpakmachine, wij halen alleen de vuile en beschadigde eieren van de band tijdens het proces.

De eieren gaan grotendeels naar de groothandel en wij verkopen ze in de winkel verpakt in doosjes van 10 stuks of op trays van 30 stuks.

Op het dak van deze stal hebben wij intussen 750 zonnepanelen laten plaatsen (nog niet te zien op de foto) en hiermee kunnen wij ons hele bedrijf van stroom voorzien, milieu vriendelijke energie en op termijn financieel aantrekkelijk.

Plantegg geslachtsbepaling

Omdat wij dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan hebben wij nu leghennen waarvan de haantjes al in het ei uitgesorteerd zijn, door deze Plantegg methode hoeven er geen eendagshaantjes gedood te worden.
Wie en wat is Plantegg?
Plantegg is een samenwerking tussen Planton (Duits-bio chemisch concern) en Hatchtech. Samen hebben ze een methode die DNA detecteert (door een klein gaatje via laser) en daarna via een PCR onderzoek een haantje en hennetje kan uitselecteren.  Het gaatje is niet groter dan 0,3mm.
De geslachtbepaling moet plaatsvinden voor dag 9 in het ei.

 

Principe van het PLANTegg- proces:

1. Toegang tot het ei

De broedeieren worden overgebracht naar een robot die met een laserstraal eerst een kleine opening in het broedei maakt.

2. Verwerken

Een paar druppels van het allantoïsvocht worden met een pipet uit deze opening verwijderd en overgebracht naar reactievaten. Het allantoïsvocht bevat genetisch materiaal (DNA) dat voldoende informatie bevat voor een genetisch onderzoek.

3.  DNA-analyse

De allantoïsvloeistof wordt gecombineerd met een reactiemedium en in een PCR-machine geplaatst. Hier vindt de specifieke replicatie van het DNA van de geslachtschromosomen plaats, zodat mannelijke en vrouwelijke broedeieren met hoge precisie kunnen worden bepaald

4.  Sorteren

Ten slotte worden de vrouwelijke eieren teruggebracht naar het broedproces en worden de mannelijke broedeieren voor andere doeleinden gebruikt (bijvoorbeeld als voer).

Op onderstaand filmpje kunt u het hele proces zien.

MOBA eierinpakmachine

Solar Cleaning wasrobot voor de zonnepanelen.

Het “PLANTegg” -proces